top of page
  • Szerző képeSimon Goldman

Formázd az elméd gyurmaként

Legelőször is érdemes szerintem kiemelni, hogy a sikeres kereskedéshez bizony érdemes megtalálni a személyiségednek legjobban megfelelő kereskedési stílust. Iránykereskedésben vagy otthon? Tudtad, hogy lehet iránysemlegesen is kereskedni? Egy kis ízelítő belőle: http://tozsdeguru.com/alapfogalmak/tozsdei-alapfogalmak/72-iranyfuggetlen-kereskedes-az-meg-mi


Ezekután, ha bárki elkezd belemerülni a saját látásmódjának, mentalitásának a megváltoztatásán, akkor rövid úton szembetalálkozhat egy manapság divatos dologgal, amit úgy hívnak, hogy neuroplaszticitás. Nekünk, tőzsdei kereskedőknek ez egy kifejezetten fontos dolog.


Mi is a neuroplaszticitás? Egy neurológián belüli tudományág, ami a nevéből is kikövetkeztethetően, hogy az aggyal és idegrendszerrel foglalkozik, ezeket vizsgálja strukturális, funkcionális szempontból. Ez az elsőre idegennek tűnő név két részből épül fel: a neuro az a neuronra, mind idegsejtre utal a plaszticitás pedig a változtathatóságra utal. Ez a két dolog különösen jól leírja, hogy mire is használható ez a tudomány, de erről kicsit később.



Ezt az egész tudományt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy nagyon sok okos ember összegyűlik, kitalál valami okosságot, ami a fenti témával valamennyire összeegyeztethető, szerez hozzá megfelelő kísérleti alanyokat és kísérleteznek velük. Az így kapott eredményeket aztán közzéteszik, és kezelési módszerré alakítják, majd az erre kiképzett szakemberek a hétköznapi emberek megsegítésére tudják használni.


Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni az egészet, akkor valahogy úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy adott probléma esetében egy új tevékenység megfelelő számú ismétlése esetén olyan ingerekkel látjuk el az idegrendszert, ami már meglévő neuron hálózatok fog erősíteni esetleg teljesen újakat kialakítani, így a hibás hálózatok befolyása gyengülni fog vagy teljesen megszűnik. Vagyis a kukába kerül ami rossz, erősödik ami jó és/vagy teljesen új épül helyette.


Ezt tudományágat egyébként meglehetősen széles körben használják, így az idegrendszeri sérültektől a káros szokások megszüntetéséig nagyon sok embernek képes segítséget nyújtani.


De nekünk melyik része a legfontosabb? A szokások, magatartás, gondolkodásmód, látásmód újraprogramozása. Megfelelő eszközökkel és türelemmel az agy gyakorlatilag újra írható, mint egy és ez hatalmas segítségére lehet a mindenkinek, de különösen a tőzsdei kereskedőknek.


-Simon Goldman-

bottom of page