top of page
  • Szerző képeSimon Goldman

A varázsszó: hála III.

Azt tapasztaltam, hogy amikor megkérdezem a kereskedő tanoncokat, hogy mi az okuk amiért a tőzsdei kereskedéssel elkezdenek foglalkozni, akkor az első három okban biztosan ott van a függetlenség iránti vágy. Az viszont még mindig érdekes nekem, hogy szinte mindenki iránykereskedéssel próbálkozik és még csak nem is hallott az irányfüggetlen kereskedésről, ugyanakkor tőzsdepszichológiáról és neuroplaszticitásról sem. :)


Amennyiben te itt jársz, akkor már van némi fogalmad a neuroplaszticitásról, így folytathatjuk az utunkat a GLAD gyakorlat teljes megismérésében, amiről az előző két bejegyzésben már olvashatsz.

Eljött a harmadik részgyakorlat ideje, amiben is végig kell menni azon, hogy mik azok a dolgok, amiket aznap véghezvittél. Itt sem kell nagy dolgokra gondolni egyből és nem kell az egész napodat felsorolni, viszont itt is végig kell gondolni alaposan a témát. Csak lazán, pár mondatban el kell mondani az aznapi apró sikereken.

Ez a gyakorlat is arról szól, hogy "figyelmes vagyok-e a mindennapi apróságokra, amik történnek, véghez viszek?". Azt gondolod, hogy átestél egy szokásos napon és nem vittél véghez szinte semmit. De közben lehet, hogy életben tartottad még egy napig a gyerekeidet, játszottál velük, feladtál egy levet a postán, lezártál egy rövidtávú projektet. Tényleg nem világ megváltásban kell gondolkodni.


Majd végül, de nem utolsó sorban az a dolog jön, amit az emberek a legjobban el szoktak felejteni: a saját maguk öröméért, élvezetért tenni valamit. Egyrészt szerintem fontos gondoskodni arról, hogy az élet ne egy végeláthatatlan robot legyen, másrészt fontos tudatosan olyan dolgokat belecsempészni a mindennapokba, ami valóban örömöt szerez. Ha ez meg van, akkor ezt is szépen el lehet mondani. :)

A gyakorlatban ez nagyjából úgy megy, hogy miután átgondoltad a napodat és megtaláltad a napi élménycsomagodat, úgy szépen elmormolod magadban. Például munkából hazafele beugrottál a közeli pizzériába, és megettél egy finom szelet pizzát, vagy játszottál egy rövidet a kedvenc játékoddal, a kedvenc sportodat űzted amíg csak jólesett, esetleg egy romantikus együttléttel járultál hozzá a boldogságodhoz.





Az egész gyakorlat célja a önmagaddal való tudatosság és a figyelem fejlesztése, beleértve a számodra értékes dolgokat is. Minél ügyesebben figyelsz magadra, annál jobban tisztában leszel gondolataiddal, érzéseiddel, a benned végbemenő és a körülötted lévő történésekkel.


Gyakorlatilag sok legyet ütsz egy csapásra, mert egyrészről fejlődik a tudatosságod, megtanulsz az apróságokra figyelni, értékelni azokat, ezáltal egy általános elégedettség, boldogság lesz rajtad úrrá. Gondolj csak bele, hogy milyen hatással lehet ezt a tőzsde kereskedői teljesítményedre, ha az alapállapotod nyugodt, elégedett és minden rezdülésedre figyelemmel tudsz lenni, így észre tudod venni, a rossz, hibás kereskedési szokásaidat, ezzel megkönnyítve magadnak azt, hogy mit is kell javítani.

Ha ez megy, akkor innen már tényleg csak egy ugrás a konzisztens profit, olyan amilyet példáúl a Tőzsdeguru oldalán is láthatsz: http://tozsdeguru.com/hirek-18/78-22-millio-ft-tiszta-profit-a-tozsden.


-Simon Goldman-

bottom of page