top of page
  • Szerző képeSimon Goldman

A bűvös hetes - a neuroplaszticitás hét szabálya II.


Eljött az idő, hogy folytassuk a hét elemből álló listánk kitárgyalását. Ugye a célunk az az, hogy a tőzsdei kereskedésben jelentkező, mélyen rejlő hibáinkat, rossz magatartásunkat korrigáljuk, hogy akár ilyen sikereket is el tudjunk érni:

http://tozsdeguru.com/hirek-18/79-negyszerezes-a-tozsden-szerencse-vagy-tudas


Ez alkalommal az éberségről, a hitről és az érzelemről lesz szó a neuroplaszticitás vonatkozásában.


Az folyamatos éberség egy nagyon hasznos dolog a kereskedőnek. Minnél éberebben figyeli magát az ember, annál jobban észre tudja venni azt, hogy mikor mit és miért tesz. Egyértelműen ahhoz is ez szükséges, hogy észrevegye, hogy van egy fejlődést gátló tényező a kereskedésében, de ahhoz is, hogy az apróbb előrelépéseket, változásokat észre tudja venni vagy az esetleges visszaeséseket is észlelje.


A hit esetében nem valami vallási dologról van szó, hanem a cél elérésébe, a változásba és az önmagába vetett hitről, hiedelmekről. Ez ad egyfajta láthatatlan gerincet az egésznek, amire a többi szépen, bordaszerűen ráakaszkodik.

A legelső példámnál élve ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy elhiszem, hogy helytelen tőzsdei kereskedési magatartásomon való változtatás jó hatással lesz a piacon való viselkedésemre, a teljesítményemre és elhiszem, hogy kitartóan véghez tudom vinni a változtatást. Ha a hit megroskad, akkor rövid ideig a többi elem még képes megtartani a rendszert, de hosszú távon hit nélkül bizony elbukásra van ítélve a szándék.



Az érzelem egy kétélű fegyver a trader kezében. Egyrészről egy nagyon-nagyon hasznos dolog lehet akkor, amikor szenvedéllyel veti magát a munkába, a tanulásba, viszont borzasztó károkat tud okozni akkor, amikor rövid vagy középtávon kicsit kevésbé sülnek jól el a dolgok. Itt arra gondolok elsősorban, amikor sok-sok heti-hónapnyi tanulás, tréning után esetleg még nem találkozik az aktuális állapot az elvártakkal. Ilyenkor egy felgyülemlett érzelemtömeg durva károkat képes a hitben véghez vinni. Embert próbáló dolog a negatív és pozitív érzelmek helyes menedzselése, de a tőzsdén való sikerhez elengedhetetlen.


Amennyiben még keresed az utad a tőzsdei kereskedés területén, úgy ajánlom neked a http://tozsdeguru.com/ oldalt végigböngészni. Sok hasznos tartalmat találsz itt a tőzsdével, opciós kereskedéssel kapcsolatban.


- Simon Goldman-

Comments


bottom of page